We are an integrated design and architecture studio based in London and working internationally

Our practice is founded in material and cultural research with a singular approach to design, one that marries analysis with a consideration of the emotional impact of each project. We take ideas as seriously as feelings and find solutions that are intellectually rigorous yet effortless and simple. The passion here is to create an environment of open conversation with our clients and collaborators with a focus towards the Arts and wellbeing.

The quality of the Studio's work is established from the agglomeration of Jenny Jones’ status as a chartered architect and a visiting lecturer on the MA interior design program at the Royal College of Art, who trained in the offices of Rem Koolhaas and Richard Rogers.

We offer services from strategic vision assessments through to the finest detail of implementation on projects and briefs of all scales.

We are an independent studio, allowing us to concentrate on delivering a focused and dedicated service. We have also formed collaborations and partnerships to deliver to specific briefs and programmes.

 

 

* we have moved *
STUDIO JENNY JONES
62 BRITTON STREET
LONDON EC1M 5UY
HELLO@STUDIOJENNYJONES.COM
T+44 207 253 2034

INSTAGRAM; JONESAGRAM
TWITTER: @jennyjonesRIBA @reframe_design
LINKED-IN: JENNY JONES
VIMEO: STUDIO JENNY JONES
TUMBLR: STUDIO JENNY JONES

PRESS ENQUIRIES: HELLO@STUDIOJENNYJONES.COM
WORK HERE: no vacancies at present

 

 

Jenny Jones | Escape the City | ANFA | Cajal

THE SPACE BETWEEN

POLITICS OF SPACE | Can the design of space nudge behaviours? Can design be in the toolbox for social change? What is sense of place?

Studio Jenny Jones_Shape Construction & Design

TIde Pop Up Store

Pop up for a digital brand

STUDIO JENNY JONES _ ARUP

Arup Atrium Installation

Dynamic connectivity: a kinetic installation of light and reflections. How to connection between floors?

Studio Jenny Jones | Leon Kacinari

Talking about transformation

Sui Generis | Artist Residencies in the City | A new economy

Studio Jenny Jones _Frank Cohen_Nicolai Frahm _Paul Raeside_Yoshitomo Nara

The Dairy Art Centre

How to repurpose an industrial building into an International Art Venue | Film by Andrew Telling

Studio Jenny Jones | Paul Raeside | Nocturne Workshop

Table 205

How to create a junction between top and leg that seems a bit like magic

Studio Jenny Jones | Open house | Dairy Arts Centre

Contextual Research

Cultural Nolli, Mapping of WC1 showing cultural space as public realm

Studio Jenny Jones | Elders

Inside Out & Outside In: Flow

How to hide a house in a walled garden.

biophilia

biophilia and immersive artifice to visualise a new type of environment

STUDIO JENNY JONES _ ARUP

The Light Stair

Dynamic connectivity: a kinetic installation of light and reflections. How to connection between floors?

Client | ARUP
Program | Vertical Communication System
Status | Shortlisted
Location | Arup Atrium at No.8 Fitzroy Street, London


‘"No.8@Arup’ is an annual competition, now in it's fourth year, that shines a spotlight on innovative installations and sculptures from talented designers and architectural practices. The idea is a simple one, we want to encourage emerging architectural practices to provide an opportunity to showcase their creativity in Arup’s London office.

This year, entrants have been asked to explore ideas for a vertical communication system; by creating a stairway installation for the atrium space within the No. 8 Fitzroy Street, London office."

In SJJ’s proposal the role of the atrium as a light giving device is merged with the performance of vertical connections, by imagining a light-weight and light-emitting, central spine staircase that tapers as it ascends the atrium, whose surfaces invite break out, meetings and new connections.

To express this vision of light & movement, we propose a kinetic installation; a series of tapering rotating panels, one face mirror, one face light. The light source is programmable allowing mix-matching of RGB, light level and white colour temperature and the angle of each panel is adjustable. By programming these variables we are able to create sequences that offer reflections and light to all levels of the atrium and geometric arrangements recalling a central spine staircase.

To test out the programmatic aspect of the vision we propose to mock-up an inclined surface in the basement and provide plug in prism elements dimensioned as “tread”, “bleacher”, “bench” that can be located onto the incline to create stairs, meeting areas and bleacher arrangements.

The surface of the basement stair will be seen, at certain angles, in the reflection of the mirror panel above. A moment designed to represent the future as both components are merged into one surface.

During the period of installation we imagine a series of choreographies can be planned. From stillness, to hourly changes, to “ARUP world” to “sequence of the week”.  

Design Team | Jenny Jones, Leon Kacinari, Paddy Austin, Nic Tuft
Structural Engineers | Arup, Christian Dercks, Rachel Ngu, Raquel Dias
Mechanical Engineer | Arup, Alisdair Muir, Barrie Daniel
Electrical Engineer | Arup, Jerry Kuo
Cost Consultants | RLB
Event Consulancy | Creator
Model Making | Millenium Models
Photography | Paul Raeside

To express this vision of light & movement, we propose a kinetic installation; a series of tapering rotating panels, one face mirror, one face light. The light source is programmable allowing mix-matching of RGB, light level and white colour temperature and the angle of each panel is adjustable. By programming these variables we are able to create sequences that offer reflections and light to all levels of the atrium and geometric arrangements recalling a central spine staircase.

To test out the programmatic aspect of the vision we propose to mock-up an inclined surface in the basement and provide plug in prism elements dimensioned as “tread”, “bleacher”, “bench” that can be located onto the incline to create stairs, meeting areas and bleacher arrangements.

During the period of installation we imagine a series of choreographies can be planned.
From stillness,
to hourly changes
to “ARUP world”
to “sequence of the week”

The surface of the basement stair will be seen, at certain angles, in the reflection of the mirror panel above. A moment designed to represent the future as both components are merged into one surface.

Return to top