STUDIO JENNY JONES
UNIT 307, 203-213 MARE STREET
LONDON E8 3QE   
HELLO@STUDIOJENNYJONES.COM
T+44 207 613 5140

INSTAGRAM; JONESAGRAM
TWITTER: @jennyjonesRIBA @reframe_design
LINKED-IN: JENNY JONES
VIMEO: STUDIO JENNY JONES
TUMBLR: STUDIO JENNY JONES

PRESS ENQUIRIES: HELLO@STUDIOJENNYJONES.COM
WORK HERE: no vacancies at present

 

 

STUDIO JENNY JONES _ ARUP

Arup Atrium Installation

Dynamic connectivity: a kinetic installation of light and reflections. How to connection between floors?

Jenny Jones | Escape the City | ANFA | Cajal

THE SPACE BETWEEN

POLITICS OF SPACE | Can the design of space nudge behaviours? Can design be in the toolbox for social change? What is sense of place?

Studio Jenny Jones | Leon Kacinari

Talking about transformation

Sui Generis | Artist Residencies in the City | A new economy

Studio Jenny Jones _Frank Cohen_Nicolai Frahm _Paul Raeside_Yoshitomo Nara

The Dairy Art Centre

How to repurpose an industrial building into an International Art Venue | Film by Andrew Telling

Studio Jenny Jones | Paul Raeside | Nocturne Workshop

Table 205

How to create a junction between top and leg that seems a bit like magic

Studio Jenny Jones | Open house | Dairy Arts Centre

Contextual Research

Cultural Nolli, Mapping of WC1 showing cultural space as public realm

Studio Jenny Jones | Elders

Inside Out & Outside In: Flow

How to hide a house in a walled garden.

biophilia

biophilia and immersive artifice to visualise a new type of environment

Studio Jenny Jones | Elders

walled garden house

How to hide a house in a walled garden.

photo courtesy Paul Raeside
photo courtesy Paul Raeside
photo courtesy Paul Raeside
photo courtesy Paul Raeside
studio model
studio model

Client | Private
Program | Family Home 200m2
Location | Press Castle Walled Garden, Scotland


This project was commissioned through the Architect in the House programme.

The house exemplifies a super modern and super insulated sustainable solution.

Organised in two programmatic blocks; sleeping and living; stacked perpendicularly on top of one another; their geometry and location reminiscent of the original formal quadrangle layout of the Edwardian Walled Garden. Their orientation relates to the interplay of function and sun path and also to sightlines from the adjacent Castle. Excavated earth from the build was used to form an embankment that reaches the internal level of the upper floor. It is possible to walk over the surfaces of the green roofs of the lower floor onto an embankment and flow through the garden and under the soffit of the upper block and back again into the house: blurring the boundaries between the interior and the exterior. The top height of the upper block was set out to be the top height of the historic walled garden, effectively hiding the house from outside of the walled garden. This was a focus in the design statement leading to the granting of planning permission for this proposal.

The forms and materials were deliberately simple in order that the clients were able to procure local labour. The lower block is lightweight super thermal blockwork cavity construction and the upper level is layered timber construction with recycled paper insulation. The timber cladding to the upper block uses locally sourced Larch. The specialisms were restricted to glazing supplier and green roof build-ups (sedum type).

Architect | Jenny Jones
Engineers | Elders

 

Return to top